Kandali (Nettle)

Kandali
Kandali  (कंडाली)  Kandali, known in English as Nettle, is a fluttering flora of the Atikikasi family in the middle hilly region of the Nepal and Himalayan region and the suburbs. It has medicinal properties, it can be eaten with boiling. There is a burning Histamine (Histamine) due to the formic acid, which becomes thinner for hair like this occurring in it, which is inflammatory and painful, but after boiling it, these elements are destroyed.

कंडाली अंग्रेजी में नेटल (Nettle) के नाम से जानी जाने वाली यह वनस्पति नेपाल व हिमालय क्षेत्र की मध्य पहाड़ी क्षेत्र तथा उपत्यका में मिलने वाले अट्रिक्यसी परिवार का जलानेवाला झाड़ है। इसमें औषधिय गुण रहा होता है इसे उबाल के खाया जा सकता है। इसमें होने वाले रोम जैसे पतले कांटे हो जाने वाले फर्मिक अम्ल (Formic acid) के वजह से जलाने वाले हिस्टामाइन (Histamine) होता है जो सुजाने वाला और पीड़ादायक होता है किन्तु इसे पानी में उबालने के बाद इन तत्वों का नाश हो जाता है।

यह उत्तराखंड में बहुत अधिक पाई जाती है






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